Salina Perla

In salina sunt inhalati aerosoli salini prin care se trateaza diverse afectiuni in special afectiunile respiratorii. Aerosolii sunt micro-particule aflate in suspensie intr-un mediu gazos. Aerosolii salini sunt inhalati in mod natural de catre curant pe ambele cai: nazal si pe gura.

INDICATII TERAPEUTICE SALINA ARTIFICIALA:

Astm bronsic (infectios, alergic, extrinsec, intrinsec, mixt)

Infectii respiratorii (angine,faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadeuridite)

Bronsita astmatiforma

Bronsiectazie (fara hemoptizie)

Pneumoconioza

Traheobronsita cronica

Rinita cronica

Sinuzita maxilara/cronica

Bisinoza

Silicoza gr I si gr II

Polipoza faringiana

Amigdalita cronica

Insuficienta respiratorie restrictiva

Emfizemul pulmonar

Diverse tipuri de alergii

Nevroza

Stare de oboseala cronica

Alergii

CONTRAINDICATII SALINA ARTIFICIALA

Tuberculoza pulmonara

Micoze pulmonare

Cancer bronho-pulmonar

Boli infecto-contagioase

Hipertensiune arteriala stadiul II

Boala BASEDOW

Cardiopatie cronica ischemica decompensata

Infarct miocardic recent

Angina pectorala cu crize frecvente

Cord pulmonar cronic decompensat

Epilepsie (+ alte afectiuni neurologice ce evolueaza cu pierderea starii de constienta)

Claustrofobie

Sarcina avansata

Status asmaticus

Stari febrile

MOD DE ACTIUNE

In salina sunt inhalati aerosoli salini prin care se trateaza diverse afectiuni in special afectiunile respiratorii. Aerosolii sunt micro-particule aflate in suspensie intr-un mediu gazos. Aerosolii salini sunt inhalati in mod natural de catre curant pe ambele cai: nazal si pe gura. Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse intre 0,5-0,9 microni, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe.
Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi intre 0,1-0,5 ajung in organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare. Prin absortia de catre aceste organe, aerosolii salini realizeaza actiunile de dezinfectie,fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor,reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante.
Prin inhalarea aerosolilor, caile respiratorii sunt curatate de focarele de infectie , prezente atat la adulti cat mai ales la copii, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii (in majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta,imunitatea organismului, scade treptat.

Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportandu-se ca un dezinfectant. Prin depunerea si absortia ionilor salini, la nivelul cailor respiratorii atat superioare cat si cele inferioare, conjugate si cu proprietatea puternic higroscopica, ia nastere efectul de dilutie a depunerilor de impuritati sau materie straina corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli si disfunctii respiratorii, pornind de la simple raguseli, bronsite si chiar astm.
Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decat necesara, prin absortia lor, actionand in primul rand direct asupra mucusului. Acestea duc la lichefierea si fluidizarea mucusului de pe caile respiratorii, realizand astfel extragerea materiilor straine dintre cilii si din micro-cavitatile tractului respirator,determinand astfel usurarea progresiva si de lunga durata a respiratiei.
Persoanele din salina intra in contact prin intermediul pielii cu atmosfera incarcata cu aerosoli salini. Acestia sunt absorbiti la nivelul pielii expuse, in proportii corespunzatoare absortiei oxigenului, umiditatii si desigur prin depunere/precipitare datorita umezelii si diferentei de temperatura a suprafetei pielii fata de atmosfera.